You are currently viewing Vitamini

Vitamini

Vitamini predstavljajo skupino biološko aktivnih organskih spojin. So mikrohranila, ki jih telo potrebuje za izvajanje številnih funkcij. Teh spojin organizem ne more sintetizirati samo iz osnovnih hranil, ampak jih mora pridobiti iz hrane.

Kako razvrščamo vitamine?

Vitamini so organske snovi, ki so na splošno razvrščene v topne v maščobah ali topne v vodi.

V maščobah topen vitamin se raztopi v maščobi. To je pomembno, ker v maščobah topni vitamini za prehod iz črevesja v kri potrebujejo nekaj maščob v zaužiti hrani. Če jih zaužijete preveč, se ponavadi kopičijo v telesu (jetrih, maščevju). Ti vitamini so:

Vodotopni vitamin se raztapljajo v vodi, zato skorajda ni nevarnosti, da bi prišlo do hipervitaminoze (predoziranja). Vsi vodotopni vitamini, ki jih telo ne uporabi, se v glavnem izločijo preko ledvic z urinom. Ti vitamini so:

Če uživate uravnoteženo prehrano, zelo težko pride do nastanka bolezni zaradi pomanjkanja vitaminov. Še posebej velja izpostaviti vitami D, ki je za otroke še posebej pomemben,

Pomanjkanje vitaminov

Pomanjkanje vitaminov je skorajda vedno posledica enoličnega prehranjevanja s premalo živil rastlinskega izvora, lahko pa je posledica različnih bolezni.

Izraz vitamin

Izraz vitamin je sestavljen iz latinske besede vita, ki pomeni življenje in besede –amin, ker je leta 1912, ko je poljski biokemik Kazimierz Funk to besedo izumil, veljalo, da vsi vitaminčki vsebujejo aminsko skupino.

Pozneje se je sicer izkazalo, da temu ni tako, ime pa se je kljub vsemu obdržalo. Danes lahko vitamine v telo vnese z raznoliko ekološko zdravo prehrano ali pa si privoščite kakovostna naravna prehranska dopolnila.

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo prehrano.

Članek na spletni strani Nurida.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.