You are currently viewing Vitamin B1

Vitamin B1

Vitamin B1 ali Tiamin je v vodi topen vitamin, ki ima ključno vlogo pri rasti in delovanju celic. V jetrih so shranjene le majhne količine vitamina B1, zato je potreben dnevni vnos hrane, ki je bogata s tem vitaminom.

Tiamin je bistveno hranilo, ki ga potrebujejo vsa tkiva telesa za pravilno delovanje. Bil je prvi od vitaminov skupine B, ki so ga odkrili znanstveniki. Zato njegovo ime nosi številko 1. Tako kot drugi vitamini B je tudi tiamin topen v vodi in pomaga telesu, da hrano pretvori v energijo. Telo potrebuje tiamin za proizvodnjo adenozin trifosfata (ATP). To je molekula, ki prenaša energijo znotraj celic.

Vitamin B1 in njegove funkcije v telesu

Vitamin B1 je zelo pomemben za funkcije žičevja in uravnavanje encimov, ki sodelujejo pri metabolizmu ogljikovih hidratov.

Tiamin poveča proizvodnjo energije. Uravnava encime, ki so ključnega pomena za sodelovanje v kemičnih reakcijah, v katerih se glukoza spreminja v energijo.

Poleg sodelovanja pri pridobivanju energije, ki jo organizem potrebuje za delovanje, lahko pomaga tudi pri morski bolezni in slabosti in lahko pomaga pri zdravljenju herpesa zostra.

Pomanjkanje vitamina B1 je lahko povezano tudi s slabim počutjem, saj je vitamin B1 znan kot vitamin za bister um. Uživanje zadostnih količin tiamina lahko pomaga ublažiti simptome povezanih s slabim počutjem.

Tiamin je ključen vitamin za proizvodnjo acetilholina. To je element, ki telesu pomaga prenašati sporočila med živci in mišicami. Brez te komunikacije vaše srce ne bi delovalo tako, kot bi moralo. Pomanjkanje vitamina B1 je lahko eden od razlogov za neenakomerno delovanje srca. ‌

Če je dnevni vnos tiamina zadosten, lahko izboljšate koncentracijo in spomin. Zaradi pozitivnega učinka na delovanje možganov je znan tudi kot “vitamin uma”.

EFSA evropska agencija za varnost hrane je za živila, ki so bogat vir vitamina B1 potrdila naslednje zdravstvene trditve:

 • prispeva k normalnemu metabolizmu pridobivanja energije,
 • prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema,
 • prispeva k normalnim fiziološkim funkcijam,
 • prispeva k normalnemu delovanju srca,

Dnevni vnos vitamina B1

Priporočen dnevni vnos (PDV) vitamina B1 vključuje vse tisto kar dobite s hrano, ki jo zaužijete, in z vsemi dodatki, ki jih jemljete.

KategorijaPriporočeni dnevni vnos (PDV – RDA) v mg / dan za vitamin B1
ženske / moški
1 – 3 leta0,6
4 – 6 let0,7
7 – 9 let0,8 / 0,9
10 – 12 let0,9 / 1
13 – 14 let1 / 1,2
15 – 18 let1,1 / 1,4
19 – 651,3 / 1,2
65 +1,0 / 1,1
Noseča od 4. meseca1,2 (1,2) – 1,3 (2,3)
Dojenje1,3 (4)
Priporočeni dnevni vnos (PDV – RDA) v mg / dan za vitamin B1 -Vir: NIJZ

1 – 2. trimesečje nosečnosti. 2 – za ženske stare med 10-25 let (PAL-1,4) in dodatnimi 1046 kJ (250 kcal)/dan (2. trimesečje) oz. 2092 kJ (500) kcal/dan (3. trimesečje). 3 – 3. trimesečje nosečnosti. 4 – za ženske stare med 19-25 let (PAL 1,4) in dodatnimi 2092 kJ (500 kcal) /dan izključno za dojenje v prvih 4 do 6 mesecev.

Pomanjkanje vitamina B1

Leta 1884 je japonski zdravnik opazil zelo visoko stopnjo bolezni in smrti med japonskimi pomorščaki, ki so bili mesece na morju in so jedli smo prehrano z rižem. Ko so začeli prejemati bolj raznoliko prehrano s polnovrednimi žitaricami, mesom, fižolom in zelenjavo, so simptomi te bolezni in smrt skoraj izginile.

Približno ob istem času sta tudi nizozemska znanstvenika opazila, da je pri piščancih, ki so hranjeni z belim oluščenim rižem, nastala paraliza nog, medtem ko pri piščancih, ki so bili hranjeni z rjavim neoluščenim rižem, teh težav ni bilo. Njihova opazovanja so pripeljala do odkritja tiamina v zunanjih plasteh riža, ki so bila odstranjena z luščenjem.

Pomanjkanje tiamina lahko povzroči dve veliki zdravstveni težavi, kot sta bolezen beriberi in Wernicke-Korsakoffov sindrom.

Beriberi vpliva na dihanje, gibanje oči, delovanje srca in budnost. To je posledica kopičenja piruvične kisline v krvnem obtoku, kar je stranski učinek, ko vaše telo ne more spremeniti hrane v gorivo. Beriberi je bolezen, ki jo povzroča pomanjkanje vitamina B1, znano tudi kot pomanjkanje tiamina. Obstajata dve vrsti bolezni: mokri beriberi in suhi beriberi. Mokri beriberi prizadane srce in ožilje. V skrajnih primerih lahko mokri beriberi povzroči srčno popuščanje . Suhi beriberi poškoduje živce in lahko povzroči zmanjšanje mišične moči in sčasoma mišično paralizo . Beriberi je lahko smrtno nevaren, če se ne zdravi.

Wernicke-Korsakoffov sindrom pomeni dve različni motnji. Wernickejeva bolezen vpliva na živčni sistem in povzroča motnje vida, pomanjkanje mišične koordinacije in duševni upad. Če Wernickejeve bolezni ne zdravimo, lahko povzroči Korsakoffov sindrom. Korsakoffov sindrom trajno poslabša spominske funkcije v možganih.

Obe bolezen je mogoče zdraviti. To lahko pomaga pri težavah z vidom in mišicami. Vendar tiamin ne more odpraviti trajne poškodbe spomina, ki jo povzroči Korsakoffov sindrom.

Pomanjkanje vitamina B1 lahko povzroči resne posledice za zdravje. Zgodnji simptomi pomankanja vitamina B1 so:

 • glavobol,
 • utrujenost,
 • razdražljivost,
 • depresija.

Pomanjkanje tiamina lahko vpliva na številne različne funkcije vašega telesa, ko so živčni sistem, srce in možgane. Na srečo je pomanjkanje tiamina pri zdravih odraslih v razvitem svetu redko. Pogostejše je pri ljudeh s posebnimi zdravstvenimi stanji. Potrebe po vitaminu B1 se povečajo pri:

 • alkoholizmu,
 • Crohnovi bolezeni,
 • Anoreksiji.

Ob uživanju živil bogatih s tiaminom, je razvoj bolezni zaradi pomanjkanja tiamina zelo malo verjeten.

Prekomerno uživanje

Za tiamin ni bilo ugotovljenih toksičnih ravni, saj se pri zelo visokem vnosu tiamina, ki ga telo absorbira iz hranil, izloči odvečno količino skozi urin.

Vitamin B1 v hrani

Tiamin lahko najdete v hrani kot je:

 • Mesu – svinjini, perutnini
 • Pšenični kalčki
 • Grah
 • Orehi
 • Fižol
 • Soja
 • Polnozrnate žitarice
 • Leča
 • Stročnice
 • Kruh
 • Kvas
Prehranski viri vitamini B1
Prehranski viri vitamina B1

Preden začnete z jemanjem vitaminov, se posvetujte s svojim zdravnikom. Da bi ohranili ravnovesje vitaminov B v vašem sistemu, zdravniki pogosto priporočajo vitamine B kompleksa.

Tiamin se uniči s kuhanjem hrane pri visokih temperaturah ali dolgim ​​časom kuhanja. Prav tako se izloči v vodo in se izgubi pri kuhanju živil v vodi ali namakanju. Odstrani se lahko tudi med predelavo hrane, zato so s tiaminom obogateni številni izdelki predelane hrane.

Zaključek

Vsa tkiva v telesu potrebujejo tiamin za pravilno delovanje. Večina ljudi dovolj tega vitamina dobi s hrano. Preden vzamete kakšen dodatek tiamina, se posvetujte s svojim zdravnikom. Ključno je zagotoviti pravo ravnovesje vitaminov skupine B v telesu.

Članek na spletni strani Nurida.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Viri: Tesar KJ. Odkritje tiamina. Anali o prehrani in presnovi . 2012; 61 (3): 219-23.; Higdon, J. (2013, junij). Tiamin; http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/thiamin/; Lu’o’ng, K., & Nguyen, LT (2011, december). Vloga tiamina pri Alzheimerjevi bolezni [povzetek]. American Journal of Alzheimerjeva bolezen in druge demence 26 (8), 588-98; ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/; Rabbani, N., Alam, SS, Riza, S., Larkin, JR, Akhtar, MW, Shafi, T., & Thornalley, PJ (2009, februar). Terapija z velikimi odmerki tiamina pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 in mikroalbuminurijo: andomizirana, dvojno slepa, s placebom kontrolirana pilotna študija. Diabetolog ia , 52 (2), 208-212; link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-008-1224-4; Tiamin (B1). (2013, 1. november) mayoclinic.org/drugs-supplements/thiamine/evidence/ Vitamin B1. (2014, september); med.nyu.edu; www2.warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases; Nacionalni portal o hrani in prehrani Prehrana.si. Tiamin. Dostopano 12.12.2020 na https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/vitamini/tiamin-b1; NIJZ: https://www.nijz.si/sl/referencne-vrednosti-za-energijski-vnos-ter-vnos-hranil; NIJZ: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/referencne_vrednosti_2020_3_2.pdf; Wikipedia: https://sl.wikipedia.org/wiki/Vitamin_b1