Vitamin B2 ali riboflavin je eden od osmih vitaminov B, ki so bistvenega pomena za zdravje. Nahaja se v žitih, mesu, rastlinski hrani in mlečnih izdelkih. Vitamin B2 je vodotopen vitamin, je glavna sestavina koencimov, pomemben pa je tudi pri proizvodnji energije in razgradnji maščob. Večina riboflavina telo porabi takoj. Ta vitamin se ne shranjuje v telesu, presežne količine pa se izločijo z urinom.
Vitamin B2 in njegove funkcije v telesu
Vitamin B2 pomaga razgraditi beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate. Njegova naloga je oskrba telesa z energijo.
Funkcije vitamina B2:
- Vzdrževanje sluznice v prebavnem sistemu.
- Ohranja zdravje jeter.
- Sodeluje pri Absorbira in aktivira železo, folno kislino in vitamine B1, B3 in B6
- Sodeluje pri proizvodnji hormonov v nadledvičnih žlezah.
EFSA evropska agencija za varnost hrane je za živila, ki so bogat vir vitamina B2 potrdila naslednje zdravstvene trditve:
- Prispeva k normalnemu metabolizmu pridobivanja energije.
- Prispeva k dobremu delovanju živčnega sistema.
- Ima vlogo pri ohranjanju vida in kože.
- Varuje celice pred oksidativnim stresom.
- Prispeva k zmanjšanju utrujenosti.
Priporočeni dnevni vnos (PDV – RDA) v mg / dan za vitamin B2:
- moški potrebujejo 1,4 mg,
- ženske pa 1,2 mg vitamina B2 dnevno.
Do povečanih potreb pride med nosečnostjo (0,3 mg dnevno več), pri intenzivni fizični aktivnosti, hudih boleznih, operacijah in poškodbah, jemanju določenih zdravil in pri kroničnem pretiranem uživanju alkohola.
Pomanjkanje vitamina B2
Obstaja več simptomov pomanjkanja vitamina B2 pri odraslih in otrocih. Nekateri izmed njih so naslednji:
- Vidne razpoke na vogalih ust.
- Razpokane ustnice, suhe ustnice in druge deformacije kože.
- Vnetje jezika in ustne sluznice.
- Vneto grlo in bolečine v grlu.
- Anemična stanja.
- Kopičenje tekočine v sluznicah.
- Srbeče, solzne in utrujene oči.
- Upočasnjena rast.
- Občutljivost na svetlobo.
Poleg proizvodnje energije za telo riboflavin deluje kot antioksidant in se bori proti škodljivim delcem v telesu, znanim kot prosti radikali. Prosti radikali lahko poškodujejo celice in prispevajo k procesu staranja, pa tudi k razvoju številnih zdravstvenih stanj. Antioksidanti, kot je riboflavin, se lahko borijo proti prostim radikalom in lahko zmanjšajo ali pomagajo preprečiti nekatere škode, ki jih povzročajo.
Riboflavin je potreben tudi za pomoč telesu pri spreminjanju vitamina B6 in folata v oblike, ki jih lahko uporabi. Pomemben je tudi za rast in proizvodnjo rdečih krvnih celic.
Vitamin B2 v hrani
Riboflavin ali vitamin B2, je vodotopen vitamin, ki ga telo dobro uravnava, zato je preveliko odmerjanje redko.
Živila z visoko vsebnostjo riboflavina vključujejo goveje meso, tofu, mleko, ribe, gobe, svinjino, špinačo, mandlje, avokado in jajca.
Zaključek
Vitamin B2, imenovan tudi riboflavin, je eden od 8 vitaminov B. Vsi vitamini B pomagajo telesu, da hrano (ogljikove hidrate) pretvori v gorivo (glukozo), ki se uporablja za proizvodnjo energije, ravnotako vitamin B2.
Članek na spletni strani Nurida.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
Viri: 1 – Mindell, E. 2001. Vitaminska biblija za novo tisočletje. Ljubljana, Mladinska knjiga; 2 – Nacionalni portal o hrani in prehrani Prehrana.si. Riboflavin; 3 – BioKatka.si, spletna trgovina
Morda vas zanima: