You are currently viewing Aloe vera rastlina

Aloe vera rastlina

 • Post author:
 • Post category:Lepota

Aloe vera rastlina se zaradi njenih zdravilnih učinkov že tisočletja uporablja za blaženje različnih kožnih težav. Gel aloe vere je bogat z vitamini in antioksidanti, ki imajo zelo ugoden in pomirjevalni učinek na kožo.

Če želiš izvedeti več o aloe veri, te vabim k branju zapisa.

Aloa vera rastlina in njene prednosti

Aloe vera je zelo priljubljena zdravilna rastlina. Najbolj poznana in zdravilna je zagotovo Aloe vera ali Aloe barbadensis, ki ima kratka stebla.

Zdravilne lastnosti aloe pripisujejo vitaminom A, E, B12 ter C. Zelo bogata je tudi z minerali. S kalcijem, magnezijem, cinkom, kromom, selenom, natrijem, železom, kalijem, bakrom in manganom.

Poznana je po blaženju kožnih poškodb. Poleg zunanje uporabe, je aloa vera uporabna tudi za uživanje in lahko zelo dobro koristili našemu počutju.

Aloa vera vsebuje “zdravilni” gel

Uporaba aloe vere je zelo razširjena v kozmetičnem svetu. V tem zapisu bomo podrobneje pogledali, zakaj uporabiti aloe vera gel za zunanjo uporabo.

Gel aloe vere lahko nanesete neposredno na kožo. Z njenim nanosom bo vaša koža pomirjena in globoko navlažena.

Zakaj uporabiti aloe vera gel?

 • za nego sončnih opeklin,
 • za nego razdražene kože po depilaciji,
 • moški jo lahko uporabijo za pomiritev po britju,
 • za srbečo kožo po pikih insektov,
 • za nego strij,
 • za nego občutljive, suhe, razdražene in poškodovane kože,
 • za nego las in lasišča.

Aloe vera je znana po svojih debelih, koničastih in mesnatih zelenih listih, ki lahko zrastejo do približno 30 do 50 centimetrov. Vsak list vsebuje sluzasto tkivo, v katerem je shranjena voda. To z vodo napolnjeno tkivo se imenuje “gel”, ki ga ljudje povezujejo z izdelki iz aloe vere.

Gel vsebuje koristne bioaktivne spojine, vključno z vitamini, minerali, aminokislinami in antioksidanti.

Aloe vera lahko pomaga pri zdravljenju poškodb kože.
 • Aloa vera ima antioksidativne in antibakterijske lastnosti

Antioksidanti so zelo pomembne snovi za naše zdravje. Gel Aloe vera vsebuje močne antioksidante, ki spadajo v družino polifenolov. Ti skupaj z drugimi spojinami v aloe veri pomagajo zavirati rast nekaterih bakterij.

Aloe vera je znana po svojih antibakterijskih, protivirusnih in antiseptičnih lastnostih. Ravno zaradi teh lastnosti, lahko pomaga pri celjenju ran in blaženju kožnih težav.

 • Pospešuje celjenje ran

Ljudje najpogosteje uporabljajo aloe vero kot mazilo, ki ga vtrejo v kožo. Pravzaprav ima aloa vera bogato zgodovino uporabe pri blaženju ran, zlasti opeklin.

 • Aloe vera gel in nega obraza

Obstaja nekaj dokazov, ki kažejo na to, da lahko aloe vera gel, zaradi antioksdativnega delovanja, upočasni staranje kože. Aloe vera koži pomaga zadrževati vlago in izboljša njeno celovitost, kar je zelo pomembo predvsem za suho kožo.

 • Nega opeklin (tudi sončnih) in aloe vera rastlina

Zaradi svojih pomirjujočih, vlažilnih in hladilnih lastnosti se aloe vera pogosto uporablja za nego opeklin. Aloe vere gel lokalno lajša razdraženo kožo in pospeši celjenje poškodovane kože od opeklin .Če imate blažje opekline, nekajkrat na dan nanesite aloe vero gel na prizadet predel kože.

Za boljši hladilni učinek imate lahko gel aloe vere shranjen v hladilniku.

 • Nega kože po piku insektov

Aloe vera je lahko odlična pomoč pri blaženju srbeče kože po piku komarjev.

Za konec

Aloe vera rastlina je resnično vsestransko uporabna in ima vrsto pozitivnih lastnosti. Idealna je za nego suhe, občutljive in poškodovane kože. Kožo pomiri in jo hidrira.

Viri: 1 – MNT

Članek na spletni strani Nurida.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Morda vas zanima: