You are currently viewing Suho olje [Kaj je in komu se priporoča]

Suho olje [Kaj je in komu se priporoča]

 • Post author:
 • Post category:Lepota

Na kaj pomislite, ko prvič slišite izraz “suho olje“? Veste, ta opis se dejansko ne nanaša na teksturo olja, ampak opisuje način delovanja olja, ko pride v stik s kožo.

Vsako olje, ki ga vaša koža hitro vpije, lahko imenujemo suho olje. Večina suhih olj je narejena iz zelenjave, zelišč ali semen in vsebujejo večkrat nenasičene maščobne kisline. Ena izmed njih je linolna kislina.

Suha olja se pogosto uporabljajo kot lahke vlažilne kreme za nego las, kože ali nohtov. Nekateri najbolj znana suha olja so:

 • avokadovo olje,
 • sezamovo olje,
 • olje žafranike,
 • olje grozdnih pečk,
 • šipkovo olje.

V tem zapisu si bomo podrobneje ogledali koristi in prednosti suhih olj.

Prednost uporabe suhega olja

Suha olja ponujajo enake vlažilne prednosti kot ostala olja, ne da bi na koži ali laseh pustili lepljive ostanke. Mnogi imajo raje suha olja, ker se v kožo vpijejo zelo hitro po nanosu.

Suho olje in njegove lastnosti

 • Vlaži kožo. Večina suhih olj vsebuje linolno kislino. Ta maščobna kislina lahko kožo ohranja vlažno.
 • Poveča proizvodnjo kolagena. Študija je pokazala, da lahko nanašanje avokadovega olja na kožo poveča proizvodnjo kolagena.
 • Izboljša suho ali razpokano kožo. Nanašanje suhega olja je odličen način za vlaženje suhe, poškodovane ali razpokane kože.
 • Pomaga v boju proti znakom staranja. Raziskave, da lahko veliko število antioksidantov iz olj pomagajo zmanjšati oksidativni stres kože. Teoretično bi to lahko pomagalo zaščititi kožo pred prezgodnjim staranjem.
 • Zmanjšuje poškodbe, ki so nastale zaradi sončnih žarkov. Šipkovo olje vsebuje velike količine antioksidantov, ki lahko vašo kožo zaščitijo pred poškodbami, ki jih povzročajo sončni ultravijolični žarki.
 • Pomaga pri obvladovanju ekcemov. Vlažilne lastnosti suhih olj lahko pomagajo obvladovati suho in srbečo kožo (ekcemih).

Uporaba suhega olja za lase

Uporaba suhega olja lahko pomaga vlažiti vaše lase ter zmanjša lomljenje lasnih konic, ki jo povzroča suhost las.

Olja, ki vsebujejo mononenasičene maščobne kisline, bolje prodrejo v vaše lase kot tista s polinenasičenimi maščobnimi kislinami. Najboljša možnost za vaše lase je torej, da izberete suho olje, ki vsebuje večinoma mononenasičene maščobne.

Uporaba: Na vlažne lase nanesite nekaj kapljic suhega olja, nato pa lase prečešite.

Uporaba suhega olja za kožo

Večina suhih olj vsebuje linolno kislino, ki naj bi pomagala ohranjati kožo hidrirano. Nekatere raziskave so tudi pokazale, da lahko ta maščobna kislina pomaga zmanjšati vnetje na koži.

Uporaba: Po topli prhi ali kopeli v kožo vtrite suho olje.

Suho olje na nohtih

Enake vlažilne lastnosti suhega olja, ki koristijo vašim lasem in koži, so lahko koristne tudi za vaše nohte. Če na obnohtno kožico nanesete suho olje, lahko preprečite suhost in razpoke na nohtih.

Uporaba: Nekaj ​​kapljic suhega olja ogrejte med dlanmi, nato pa ga vmasirajte v obnohtno kožico.

Izraz suho olje

Izraz “suho olje” se nanaša na način, katero se hitro vpije na koži. Večina suhih olj prihaja iz zelišč, zelenjave ali semen. Mnogi od njih lahko navlažijo kožo ali lase brez da bi povzročali lepljenje.

Ne pozabite: prvič, ko nanesete nov izdelek za nego kože, je dobro, da ga nanesete na majhen del kože in počakate 24 ur, da se prepričate, da niste alergični.

Viri: 1 – Dermstore

Članek na spletni strani Nurida.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Morda vas zanima: