You are currently viewing Alergeni

Alergeni

Alergeni so snovi, ki lahko v telesu sprožijo preobčutljivost (alergijski odziv), pri čemer se v telesu sprošča histamin.

Kaj so alergeni?

Alergeni so snovi, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo. Pri nekaterih ljudeh imunski sistem prepozna alergene kot tujke ali nevarne. Posledično se imunski sistem odzove negativno in tvori vrsto protiteles, kar povzroči alergije.

Histamin je kemična snov, ki se v telesu sprošča kot del alergijske reakcije. Ta povzroča alergijske simptome, kot so srbeči izpuščaji, kihanje, oteženo dihanje in otekanje jezika, ust ter obraza.

Alergene lahko vdihnemo, pojemo s hrano ali z zdravili, lahko pa jih dobimo kontaktno na kožo.

Alergeni v hrani

Poglejmo alergene, ki so sestavina hrane in jih je v EU potrebno zakonsko razglasiti:

 1. Žita, ki vsebujejo gluten – pšenica, pira, kamut, rž, ječmen, oves. Opomba: Navesti in označiti je potrebno ime žita, npr. „Pšenica“, ne pa „gluten“.
 2. Raki, na primer raki, kozice, jastogi.
 3. Jajca
 4. Ribe
 5. Arašidi
 6. Soja
 7. Mleko
 8. Orehi – mandlji, lešniki, orehi, indijski orehi, pekani, brazilski oreščki, pistacije, makadamija.
 9.  Zelena
 10. Gorčica
 11. Sezamova semena
 12. Žveplov dioksid in sulfiti v koncentracijah več kot 10 mg/kg ali 10 mg/L v smislu skupnega žveplovega dioksida – uporablja se kot konzervans.
 13. Volčji bob
 14. Školjke – npr. školjke, ostrige, lignji, polži

Kaj je alergija na hrano?

Alergija na hrano je stanje, v katerem nekatera živila sprožijo nenormalen imunski odziv.

Posledica tega je, da vaš imunski sistem prepozna nekatere beljakovine v živilih kot škodljive telesu. Vaše imunski sistem nato uvede vrsto zaščitnih ukrepov, vključno s sproščanjem kemikalij, kot je histamin, ki povzroča alergijske simptome.

Pri ljudeh, ki so alergični na hrano, lahko že zelo majhna količina problematične hrane povzroči alergijsko reakcijo.

Simptomi se lahko pojavijo od nekaj minut po izpostavitvi do nekaj ur kasneje in lahko vključujejo nekaj od naslednjega:

 • Otekanje jezika, ust ali obraza
 • Težko dihanje
 • Nizek krvni tlak
 • Bruhanje
 • Driska
 • Koprivnica
 • Srbeč izpuščaj

V hujših primerih lahko alergija na hrano povzroči anafilaktični šok.

Mnoge intolerance na hrano se pogosto zamenjujejo z alergijami na hrano.

Vendar intoleranca na hrano nikoli ne vključuje imunskega sistema. To pomeni, da čeprav lahko močno vplivajo na vašo kakovost življenja, niso življenjsko nevarne.

Več o razlikah med celiakijo, intoleranco na gluten in alergijo na gluten si lahko preberete v blog zapisuna Celiakija [Kakšni so simptomi in kakšna je moja zgodba ?]

Članek na spletni strani Nurida.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.