Aditivi v živilih so snovi, ki jih dodajajo živilom med proizvodnjo, pridelavo, predelavo ali pri pripravi hrane. Namen dodajanja aditivov živilom naj bi bil izboljšanje obstojnosti, žal pa se vse več dodajajo zaradi lepše vizualne podobe izdelka. Z njimi poudarijo barvo in pa tudi okus. V tokratnem članku iz kategorije prehrana, vam bomo poskušali predstaviti najpogostejše aditive v naši prehrani.
Aditivi so snovi, ki se hrani dodajo za izboljšanje varnosti, svežine, okusa, teksture ali videza živila. Nekateri aditivi se v živilih že stoletja uporabljajo za konzerviranje – na primer sol (v mesu in mesnih izdelkih), sladkor (v marmeladi) ali žveplov dioksid (v vinu).
Zakaj aditivi
Sčasoma se je za potrebe proizvodnje hrane razvilo veliko različnih aditivov. Aditivi so potrebni za zagotavljanje kakovosti hrane, da predelana hrana ostane varna za potrošnika, vse od proizvodnje pa do trgovine.
Aditivi v živilih so lahko pridobljeni iz rastlin, živali ali mineralov. Lahko pa so tudi sintetični. Hrani se namerno dodajajo za opravljanje določenih tehnoloških namenov, ki jih potrošniki pogosto jemljejo kot samoumevne. Uporablja se več tisoč aditivov za živila, od katerih so vsi zasnovani tako, da naredijo hrano varnejšo in privlačnejšo.
Aditivi za živila
Oglejte si sestavine skoraj vsakega živila, ki ga imate v vaši shrambi. Opazili boste, da vsebujejo tudi aditive, ki se uporabljajo za izboljšanje okusa, videza ali teksture izdelka ali za podaljšanje roka uporabe.
Nekateri od aditivov se povezujejo s škodljivimi učinki na zdravje in bi se jim bilo bolje izogniti. Poglejmo si 12 najpogostejših aditivov, ki so prisotni v živih.
Umetna sladila
Umetna sladila se uporabljajo v številnih dietnih živilih in pijačah kot nadomestek sladkorja in za zmanjšanje vsebnosti kalorij. Zelo pogosta umetna sladila so aspartam, sukraloza, saharin.
Študije kažejo, da lahko umetna sladila pomagajo pri izgubi teže in pomagajo pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. Upoštevajte, da lahko nekatere vrste umetnih sladil pri nekaterih povzročijo tudi negativne reakcije.
Mononatrijev glutamat
Mononatrijev glutamat je običajen aditiv za živila, ki se uporablja za izboljšanje okusa slanih jedi. Najdemo ga v različnih predelanih živilih, kot so pripravljene jedi za kosilo, slani prigrizki in juhe v pločevinkah. Pogosto ga dodajajo tudi jedem v restavracijah s hitro prehrano. Mononatrijev glutamat se uporablja za izboljšanje okusa številnih predelanih živil. Nekateri ljudje imajo lahko občutljivost na mononatrijev glutamat, vendar je za večino ljudi varna, če jih uporabljamo zmerno.
Umetna barvila
Umetna barvila za živila se uporabljajo za popestritev in izboljšanje videza hrane, od sladkarij do začimb. V zadnjih letih pa je bilo veliko pomislekov glede možnih učinkov na zdravje saj so bila nekatera barvila pri ljudeh povezana z alergijskimi reakcijami.
Poleg tega so umetna barvila za živila povezana tudi z spodbujanjem hiperaktivnosti pri otrocih. Je pa vsekakor odvisno od značaja otroka.
Barvila za živila najdemo predvsem v predelanih živilih, zato jih je potrebno pri zdravi prehrani omejiti. Vedno se odločite za polnovredna živila, ki vsebujejo pomembna hranila, brez umetnih barvil.
Guar gumi
Guar gumi je dolgoverižni ogljikov hidrat, ki se uporablja za zgoščevanje živil. Široko se uporablja v živilski industriji. Najdemo ga v sladoledu, solatnih prelivih, omakah in juhah.
Guar gumi vsebuje veliko vlaknin in je povezan z mnogimi zdravstvenimi koristmi. Neka študija je na primer pokazala, da zmanjšuje simptome sindroma razdražljivega črevesja, kot sta napihnjenost in zaprtje.
Natrijev nitrit
Natrijev nitrit pogosto najdemo v predelanem mesu. Deluje kot konzervans in preprečuje razrast bakterij, mesu pa doda slano aromo in rdečkasto-rožnato barvo.
Ko so nitriti izpostavljeni visoki vročini, se lahko v prisotnosti aminokislin, spremenijo v nitrozamin. To je spojina, ki ima lahko številne negativne učinke na zdravje. Najbolje je, da vnos natrijevega nitrita in predelanega mesa čim bolj omejite.
Koruzni sirup s fruktozo
Koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze je sladilo iz koruze. Pogosto ga najdemo soku, sladkarijah, prigrizkih in v žitaricah za zajtrk.
Bogat je z vrsto preprostega sladkorja, imenovanega fruktoza, ki lahko v velikih količinah povzroči zdravstvene težave. Koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze naj bi bil povezan s povečanjem telesne mase, sladkorno boleznijo in vnetji. Prav tako vsebuje veliko praznih kalorij in k vaši prehrani ne prispeva nič drugega kot kalorije.
Trans maščobe
Trans maščobe podaljšajo rok uporabe izdelku in izboljšajo njegovo konsistenco. Najdemo jih v številnih vrstah predelanih živil, kot so pecivo, margarina, kokice v mikrovalovni pečici in piškoti.
Z vnosom transmaščob so povezana številna možna tveganja za zdravje, zato se je FDA pred kratkim odločila, da jim prekliče status »splošno priznan kot varen«.
Karagenan
Karagenan je pridobljen iz rdečih alg in v živilih deluje kot zgoščevalec, emulgator in konzervans. Že nekaj časa obstajajo pomisleki glede varnosti tega aditiva in njegovih možnih učinkov na zdravje. Na žalost je trenutno premalo raziskav o učinkih karagenana in bo potrebno narediti dodatne študije o vplivu na telo.
Natrijev benzoat
Natrijev benzoat je konzervans, ki se pogosto dodaja gaziranim pijačam in kislim živilom, kot so solatni prelivi, kisle kumarice, sadni sokovi in začimbe.
FDA ga je priznala kot varnega, vendar ga je več študij povezalo, da v kombiniranje z umetnimi barvili poveča hiperaktivnost pri otrocih.
Natrijev benzoat v kombinaciji z vitaminom C lahko tvori tudi benzen, spojino, ki je lahko povezana z razvojem raka. Gazirane pijače vsebujejo najvišjo koncentracijo benzena, dietne pijače ali pijače brez sladkorja pa so še bolj nagnjene k tvorbi benzena.
Ksantanski gumi
Ksantanski gumi je običajen dodatek, ki se uporablja za zgoščevanje in stabilizacijo številnih živil, kot so solatni prelivi, juhe, sirupi in omake. Včasih se uporablja tudi v receptih brez glutena za izboljšanje teksture živil.
Ksantan gumi je povezan z več koristmi za zdravje. Za večino ljudi je ksantanski gumi na splošno varen in ga dobro prenašajo.
Umetne arome
Umetne arome so kemikalije, ki posnemajo oz. ojačajo okus sestavin. Uporabljajo se lahko za posnemanje različnih okusov, od kokic in karamele do sadja in naprej. Študije na živalih so pokazale, da bi lahko sintetične arome neugodno vplivajo na zdravje.
Za konec
Aditivi v živilih so snovi, ki jih dodajajo živilu med proizvodnjo, pridelavo, predelavo ali pri pripravo hrane. Nekateri aditivi imajo ugoden vpliv na telo, drugi ne.
Članek na spletni strani Nurida.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.