You are currently viewing Prebavni encimi

Prebavni encimi

Prebavni encimi so posebne beljakovine, ki delujejo kot katalizatorji oziroma pospeševalci kemijskih reakcij v telesu. Prebavni encimi so skupina encimov, ki razgradijo zaužito hrano na manjše gradnike. Te beljakovine pospešijo kemične reakcije, ki spremenijo hranila v snovi, da jih vaš prebavni trakt lahko absorbira.

Prebavne encime najdemo v prebavnem traktu, kjer pomagajo pri prebavi hrane. Brez prebavnih encimov bi bile življenjsko pomembne snovi za naše celice nedosegljive.

Napihnjenost, krči, vetrovi, driska ali zaprtje nas resno opozarjajo, da je v našem telesu nekaj narobe, na nas pa je, ali bomo opozorila ignorirali ali ukrepali.

Kadar ti simptomi trajajo dalj časa, moramo ukrepati, saj se bodo v nasprotnem primeru težave le še stopnjevale. Pogosto je rešitev zelo preprosta: primanjkuje nam prebavnih encimov in nujno je, da jih dodamo!

Kako delimo prebavne encime?

Prebavne encime vsebuje vaša slina in tudi nekateri organi. To so trebušna slinavka in želodec, sproščata jih tudi žolčnik in jetra. Na površini jih shranjujejo tudi celice črevesja.

Različni prebavni encimi ciljajo na različna hranila:

 • Lipaza – razgradi maščobne kisline v maščobe in olja.
 • Proteaza in peptidaza – razgradi beljakovine v majhne peptide in aminokisline.
 • Amilaza – razgradi ogljikove hidrate (škrob, sladkorji) v enostavne sladkorje (glikoza).
 • Nukleaze – razcepi nukleinske kisline v nukleotide.
 • Laktaza – razgradi mlečni sladkor laktozo.

Naravni viri prebavnih encimov

Naravni viri prebavnih encimov so sadje, zelenjava in druga živila, ki imajo prisotne naravne prebavne encime. Njihovo uživanje lahko izboljša prebavo.

Bolje je, da si zagotovite zdravo uravnoteženo prehrano, ki vsebuje veliko svežega sadja in zelenjave, puste beljakovine in polnozrnata žita. Ta živila bodo naravno pomagala pri delu vaših prebavnih encimov.

 • Med – vsebuje amilazo in proteazo.
 • Banane in mango – vsebuje amilazo, ki tudi pomaga pri zorenju sadeža.
 • Avokado – vsebuje prebavni encim lipazo.
 • Papaja – vsebuje vrsto proteaze, imenovano papain.

Če vaše telo ne proizvede dovolj prebavnih encimov, hrane ne more dobro prebaviti. Sledi pomanjkanje encimov, kar privede do bolečin v trebuhu, driske, plinov ali drugih simptomov.

Kakšno nalogo imajo prebavni encimi?

Encime najdemo v vseh naših celicah. Njihova naloga je, da sprožijo in pospešujejo telesne procese. Prebavni encimi so odgovorni za hitro predelavo in razgradnjo hrane, ki jo zaužijemo. Encimi hrano, ki jo zaužijemo, razgradijo na posamezne gradnike, da jih celice lahko absorbirajo in uporabijo.

Razlogi za pomanjkanje encimov

Encimi nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem, v telo pa jih vnesemo tudi z uživanjem surove hrane ali z naravnimi prehranskimi dopolnili. Nujno je, da encime v telo vnesemo tudi »od zunaj« in tako razbremenimo žleze z notranjim izločanjem.

Laktozna intoleranca

Pri laktozni intoleranci vaše tanko črevo ne proizvede dovolj encima laktaze, ki razgrajuje naravni sladkor v mleku, imenovan laktoza. Pri pomanjkanju laktaze, laktoza, ki se nahaja v mlečnih izdelkih, po zaužitju potuje naravnost v debelo črevo.  Ta se ne razgradi in ne absorbira v vaše telo. V debelem črevesju se združi z bakterijami in povzroči neprijetne črevesne simptome.

Obstajajo tri vrste intolerance za laktozo:

 • Primarna intoleranca – rodite se z genom, zaradi katerega ne prenašate laktoze. V otroštvu se vam raven laktaze zelo hitro niža. Zaradi tega ne morete več tako zlahka prebaviti mlečnih izdelkov. To je najpogostejša vrsta intolerance za laktozo.
 • Sekundarna intoleranca –  vaše tanko črevo proizvaja manj laktaze po bolezni. To je lahko tudieden od simptomov tako celiakije kot kronove bolezni.
 • Prirojena ali razvojna intoleranca. Od rojstva vaše telo ne proizvaja encima laktaze. Ta intoleranca je zelo redka.

Kaj se zgodi ob pomanjkanju encimov?

Brez encimov telo hranil iz hrane ne more izkoristiti. Zaužita hrana ne predstavlja več vir energije za naše telo. Še več. Postane breme, saj neprebavljena hrana odpotuje iz želodca, preko tankega črevesja v debelo črevo in v našem telesu vre ali/in gnije. Tukaj pa nastanejo težave.

Pri tem nastanejo plini, ki imajo vonj po kislem ali po gnitju. Ti plini naše telo tudi zastrupljajo. Etri in alkoholi, ki nastanejo v procesu vretja/gnitja, lahko zastrupljajo jetra, kar lahko privede celo do ciroze jeter.

V prebavilih, ki je polno strupov, okolje postane bolj kislo, kar ne ustreza encimom, zelo prija pa glivicam. Ta se hitro razmnožujejo in povzročijo nove težave. Kar nas privede do začaranega kroga. Pot nazaj k normalni prebavi je tako čedalje težja in sčasoma se težave le še stopnjujejo.

Simptomi pomanjkanja prebavnih encimov

Pomanjkanje prebavnih encimov lahko povzroči različne prebavne težave. Najpogostejše so:

 • Bolečine v trebuhu ali krči
 • Napenjanje
 • Driska
 • Plin
 • Nepojasnjena izguba teže

Če ti simptomi ne izginejo, se morate obvezno posvetujte s svojim zdravnikom. To so lahko znaki draženja črevesja, lahko pa kažejo na resnejše stanje.

Kaj storiti pri pomanjkanju encimov?

Prebavni encimi, ki se nahajajo v živilih, toplotna obdelava hrane (segrevanje nad 50 °C) popolnoma uniči. Encime nam zato lahko zagotovi le surova hrana, ki pa je za marsikoga težko prebavljiva. Pomembno je, da surovo hrano temeljito prežvečimo.

Vsi tisti, ki imajo s prebavo surove hrane težave, si lahko pomagajo z uživanjem prebavnih encimov v obliki naravnih prehranskih dopolnil.

V zelo veliko pomoč vam bodo zagotovo tudi probiotiki, ki vzpostavijo in vzdržujejo zdravo črevesno mikrobioto. Tako v katerem lahko prebavni encimi učinkovito delujejo. Več o probiotikih lahko preberete v zapisu Naravni probiotiki [Katere vrste poznamo in kakšno vlogo imajo].

Zaključek

Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebavni encimski dodatki so postali zelo priljubljeni zaradi svojih pozitivnih lastnosti, ki jih imajo na prebavne težave.

In ne pozabite. Zdrava hrana, predvsem veliko sadja in zelenjave, gibanje in svež zrak, tudi pripomorejo k okrepitvi telesa.

Članek na spletni strani Nurida.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.