You are currently viewing Kaj so prebiotiki?

Kaj so prebiotiki?

Kaj so probiotik in kaj so prebiotik? Veliko več se govori o probiotikih, živih mikroorganizmov, za katere je znano, da uravnavajo črevesno floro in povrnejo zdravje črevesja. Probiotike običajno uživamo v obliki prehranskih dopolnil, katera vsebujejo preverjene seve, ki so primerni za podporo prebavnemu traktu.

Za prebiotike bi lahko rekli, da so hrana za probiotike. Tudi prebiotiki vplivajo na zdravje našega prebavnega sistema. V tem zapisu vam zaupam vse o prebiotikih. Kaj so, kako vplivajo na naše zdravje in kako jih uživati.

Kaj so prebiotiki?

Prebiotiki so bistveni za zdrav črevesni mikrobiom. Preprosto povedano, to so hranila, ki jih črevesne bakterije razgradijo in uporabijo kot gorivo.

Bakterije v debelem črevesu fermentirajo prebiotike. Pri tem se kot stranski produkti sproščajo kratkoverižne maščobne kisline. Te maščobne kisline delujejo kot vir energije za celice, ki obdajajo debelo črevo. Prebiotiki ravno za to vplivajo tudi na sestavo in delovanje črevesnih bakterij ter spodbujajo rast koristnih mikrobov.

Čeprav prebiotike pogosto zamenjujemo s probiotiki, si med seboj niso enaki.

Probiotiki so prehranski dodatki, ki vsebujejo žive mikroorganizme, namenjene vzdrževanju ali izboljšanju “dobrih” črevesnih bakterij. Prebiotiki pa so živila, z visoko vsebnostjo vlaknin, ki delujejo kot hrana za črevesno mikrofloro. Prebiotiki se uporabljajo z namenom izboljšati ravnovesje teh mikroorganizmov.

Kje dobite prebiotike?

Prebiotiki so naravno prisotni tudi v nekaterih živilih. Ta živila so šparglji, artičoka, čebula, por, paradižniki, česen, oves, med, banane, pšenica, ječmen in rž, grah, fižol, Chia semena, morske alge, radič, regrat. Ne pozabimo pa tudi na indijski trpotec ali psilium. Več si lahko preberete v zapisu Kaj je psilium?

Živil, ki naravno vsebujejo prebiotike ni veliko ali pa niso redni del naše prehrane. Ravno zaradi tega se nekaterim živilom dodajajo prebiotiki, da se izboljša hranilna vsebnost živila. Prebiotike pa dobite tudi kot prehranska dopolnila, v obliki praškov in kapsul.

Kakšna je korist uživanja prebiotikov?

Prehrana, ki je bogata s prebiotiki, spodbuja zdravje prebavnega sistema tako, da spodbuja rasti koristnih mikroorganizmov.

Poleg zdravja črevesja prebiotiki vplivajo na delovanje imunskega sistema, apetita in porabo energije.

  • Lahko izboljša določena črevesna stanja

Ker prebiotiki spodbujajo rast koristnih bakterij in izboljšujejo nekatere vidike zdravja črevesja, lahko koristijo tistim, ki imajo težave, povezane s črevesjem. Ena najpogostejših težava pa je zagotovo zaprtje.

  • Lahko izboljša presnovno zdravje

Uživanje prehrane, bogate s prebiotiki in sočasnem jemanje prebiotičnih dodatkov lahko koristi nekaterim presnovnim težavam (težave s krvnim sladkorjem, holesterolom in trigliceridi).

  • Ostale koristi uživanje prebiotikov

Uživanje prebiotikov lahko koristi tudi tako, da lahko zmanjšajo apetit in hrepenenje po hrnni.

Zaključek

Kaj so prebiotiki? Prebiotike imenujemo tudi hrana za prebiotike, ki uravnavajo črevesno floro in spodbujajo rast koristnih mikrobov. Vzdrževanje uravnoteženosti med njima je z vidika zdravja zelo pomembno.

Članek na spletni strani Nurida.si je zgolj informativnega značaja in ni namenjen zdravljenju. Prehranska dopolnila, ki so opisana v članku niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano. Pred uporabo prehranskih dopolnil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.